Monday, February 06, 2006

Voltaire, Johnny Cash, och Henrik Brors

Ledarkrönika ur veckans Aktuellt i Politiken:
Voltaire, Johnny Cash, och Henrik Brors
Alla pratar Muhammed-teckningar och slutsatsen blir ofta upplysningsfilosofen Voltaires maxim: ”jag ogillar vad du säger men kommer med mitt liv att försvara din rätt att säga det”. Det är bra att vi får en europeisk offentlig debatt till försvar av våra gemensamma grundläggande värden, som tryckfriheten. Men även om frihetens försvar är viktigast ska den avnjutas med förnuft och inte i onödan kränka och skända. ”Walk the line”, som Johnny Cash hade sagt.

I svensk inrikespolitik är Voltaires maxim en lika självklar institution som DN-debatt. Problemet i Dagens Nyheter är snarast en brist på granskning av det politiska samtalet. Dagen efter radiodebatten mellan Persson och Reinfeldt skriver DNs förment opartiske politikchef Henrik Brors att borgerligheten inte alls vill skapa en låglönemarknad. Det är bara en socialdemokratisk tolkning, menar Brors.

Sidan 13 i den gemensamma borgerliga budgetreservationen motbevisar dock Brors: ”De fackförbund som är ytterst ansvariga för arbetslöshetskassorna får också motiv att via lönebildningen hålla nere arbetslösheten.” Ingen socialdemokratisk tolkning, alltså. Snarare löntagarfientlig, borgerlig politik. Uppenbart för den som orkar läsa innantill.

I radiodebatten sa Reinfeldt att det försvunnit 50 000 jobb från industrin och att inga nya jobb har tillkommit i privat sektor. Men sedan 1994 har det skapats mer än 300 000 nya jobb i Sverige. Bara under det senaste året har 60 000 jobb tillkommit. Nyföretagandet slog rekord under 2005.

Reinfeldt sa också att han har en samlad allians med ett gemensamt regeringsprogram. Men borgerligheten är bara överens om ett par av statens nästan 30 budgetområden. Oenigheten gäller såväl biståndet som kärnkraft, Natomedlemskap och Systembolagets bevarande.

På www.aip.nu ogillar vi ofta vad borgerlighetens företrädare naturligtvis har rätt att säga och påstå. Därför granskar vi vad som sägs desto hårdare. Det hade nog såväl en upplysningsfilosof som en radikal countryrockare gillat.

Eric Sundström

Läs fler artiklar, bland annat om Margot Wallström, på aip.nu.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home