Monday, June 12, 2006

My first editorial, and some new ideas

Now I am formally editor-in-chief of the weekly social democratic magazines Aktuellt in Politiken and Stockholms Tidningen! You can read my first editorial here or below, and some ideas about how I would like to develop and renew the newspaper here.

If you have any good ideas or a special wish, please let me know. I have already contacted Billy Bragg and asked if he would like to be one of our new columnists, but he said that he does not have time, so I need more ideas… Just write in the box below or send me an e-mail (eric.sundstrom[at]sap.se).

Myten om resan

I USA kan du födas faderlös i en håla i Arkansas och ändå bli president, men i Europa är klassresorna så mycket färre. Eller?

En artikel i The Economist avfärdade nyligen ovanstående myt. Med stöd av två nya forskningsrapporter beskrivs de nordiska ländernas dynamik. Om barnens inkomster jämförs med föräldrarnas visar det sig att den sociala mobiliteten är högre i Norden än i USA. Den tid som en nordbo stannar i en viss inkomstklass är kortare än i andra jämförbara länder.

Studierna visar att den största rörligheten finns i de lägsta inkomstskikten. Tre av fyra söner som föddes i nordiska hem som återfanns i samhällets fattigaste femtedel på 1950-talet, hade gjort en klassresa till rikare inkomstgrupper lagom till 40-årsdagen. I USA hade bara hälften påbörjat en klassresa.

The Economist noterar något förvånat att social mobilitet inte hör samman med nyliberal ekonomisk politik. De nordiska ekonomierna är visserligen flexibla, noterar tidningen, men huvudförklaringen är de höga skatterna och omfördelningen från rik till fattig. Samt ett utbildningssystem som fungerar bättre än i USA, och som dessutom är avgiftsfritt.

Det finns en tydlig länk från hyllningsartikeln i The Economist till de tillväxtsiffror som SCB nyligen presenterade. Nationalräkenskaperna för det första kvartalet visar att tillväxten är hela 4,1 procent. Jämfört med såväl USA som alla EU15-länder har Sverige högre tillväxt. Jämlikhet och jämställdhet är inte bara ideologiskt riktigt, utan även effektivt. Därför blir följande tre saker viktiga.

För det första måste socialdemokratin bedriva en tuff, ideologisk valrörelse som försvarar välfärdssamhället och behovet av omfördelning. Politik och reformer istället för klavertramp, alltså.

För det andra ska välfärden finansieras. Väljarna genomskådar valmanifest som bara kräver omfördelning och inte betonar en hållbar näringspolitik och företagande.

För det tredje börjar många klassresor redan i skolan. Ett berättigat ifrågasättande av religiösa för- och friskolor räcker inte för att socialdemokratin ska vinna debatten.

Borgerligheten vill möta ett nytt årtusende med sämre villkor för sjuka och arbetslösa, trots en tillväxt på fyra procent. Om socialdemokraterna spelar korten rätt ligger valsegern inom räckhäll.

Men om hustrun till den faderlöse killen från Arkansas också kan bli president, det är en annan historia.

9 Comments:

Anonymous fredrik said...

Steve Earle.

12/6/06 22:04  
Anonymous fredrik said...

Eller Eric Lee från Labourstart.org

13/6/06 10:09  
Blogger Alexander Sofroniou said...

Jag tycker att det var en bra ledardebut. Däremot var ditt tips i matchen mellan Sverige och Trinidad&Tobago inget vidare.

Men å andra sidan, vem är förvånad? Håkan Mild har ju lagt av.

13/6/06 17:46  
Blogger Graham Ó Maonaigh said...

Bob Geldof

14/6/06 01:11  
Blogger Graham Ó Maonaigh said...

Oh, and congratulations Eric. Look forward to understanding Sweish one day so I can read it ;-)

14/6/06 01:12  
Blogger Graham Ó Maonaigh said...

and learning how to spell in English

14/6/06 01:13  
Blogger Henrik Borg said...

Economist gör ett misstag som är så grundläggande att det är svårt att se.

Anledningen till att den sociala mobiliteten i Sverige är högre i de undre klasserna är att det är så extremt liten skillnad. Den svenska medelklassen är helt enkelt MYCKET fattigare än den amerikanska. Klart det är lättare att göra en klassresa då. Med ett exempel: säg att en dagisfröken med en lön på 15000 före skatt tar ett studielån och läser till socionom. Hon lyckas sedan hitta ett jobb på försäkringskassan (sådana här exempel får er sossar att rysa av välbehag, vad? :)) Hon får nu en lön på 20000 i månaden före skatt.

Hon har gjort en klassresa. Men den klassresan är rent formell. Efter att studielånet och skatten är dragen har hon kanske en tusenlapp mer i månaden än förut.

Tuff skit, men så är det. Klassresa på papperet, ingenting i praktiken. Men det ser ju bra ut i statistiken...

15/6/06 13:44  
Anonymous Anonymous said...

Eric skrev: Men om hustrun till den faderlöse killen från Arkansas också kan bli president, det är en annan historia.

I USA kan inte invandrare bli presidenter. Tuff skit, men så är det.

17/6/06 21:43  
Blogger Eric Sundström said...

Steve Earle and Bob Geldof: I will try both.

Henrik: Jag är helt övertygad, det är bättre att ha stooora klassskillnader så att det syns mer i statistiken när någon blir rikare. Obs! Bara skojade.

Anonym: Hustrun till den faderslöse är Hillary, och hon kan faktiskt bli president.

28/6/06 09:13  

Post a Comment

<< Home