Thursday, July 06, 2006

Frankrikes nästa president (?) i Almedalen

Royal i Almedalen (text från aip.nu)

Traditionen påbjuder att socialdemokraterna genomför ett ekonomiskt seminarium under Almedalsveckan. Det första seminariet hölls redan 1981 med Ingvar Carlsson som värd. De senaste åren har en internationell gäst varit ett stående inslag och i år kom Ségolène Royale, kanske Frankrikes president om ett knappt år, till seminariet.


Bristen på stora lokaler gjorde att det ekonomiska seminariet återigen fick genomförs i en trång och varm hörsal högst upp i högskolans lokaler. Nästa år står förhoppningsvis en ny konferenssal klar, men nu fick finansminister Pär Nuder inleda seminariet i den talarstol där han stod för nästan exakt ett år sedan.

Då var Nuders brittiske kollega Gordon Brown gäst, och ett långsiktigt samarbete om ”sociala broar” utlovades. På seminariet kunde Nuder hänvisa till en konkret rapport som tagits fram i samarbete mellan det svenska finansdepartementet och det brittiska HM Treasury. Rapporten listar livslångt lärande, anpassningsförsäkring i händelse av arbetslöshet eller sjukdom, samt återföring till arbetslivets som de viktigaste ”sociala broarna”.

Årets gäst, Ségolène Royal, inledde också med att utrycka sin fascination för den svenska modell som ofta förs fram som de sociala broarnas hemland. Hon kände sig ärad av deltaga i ett arrangemang som en gång startades av Olof Palme. En sen natt i Elyséepalatset tvingades Royal, på den tiden ung rådgivare till president François Mitterrand, att väcka presidenten och framföra ett hemskt budskap. Sveriges statsminister, presidentens vän, hade blivit skjuten.

Royals anförande knöt i alla väsentliga delar an till den europeiska socialdemokratins syn på globalisering.

- När rädslan för globalisering ökar är svaret inte mer högerpolitik, sa Royal och efterfrågade istället ”massiva investeringar” i kunskap, forskning och utveckling. Demokratireformer, öppenhet, solidaritet med och stöd till utvecklingsländerna, en mer koordinerad ekonomisk politik på Europanivå, samt en väl fungerade offentlig sektor med generösa trygghetslösningar var andra teman som berördes.

- Om jobbet försvinner måste tryggheten finnas så att du orkar och vågar satsa på ett nytt jobb, menade Royal. Hon avfärdade den franska högerns förslag om avskaffad anställningstrygghet för ungdomar, ett förslag som nu har fallit i Frankrike. Maud Olofsson tror dock fortfarande på reformen.

Royal berättade också att hon besökt Ericsson och var imponerad över hur strukturomvandlingar och uppsägningar sker i samförstånd mellan arbetsgivare och facket - utan vilda strejker.

Göran Perssons vision om ett ekologiskt hållbart samhälle som bryter beroendet av olja lovprisades också av Royal, som till och med tyckte att miljö- och energifrågan borde vara en vision för Europa att samlas kring. Royal har tidigare varit miljöminister.

- Lycka till i valet, vi behöver er, ni är vårt föredöme, sa Royal avslutningsvis.

FAKTA
Namn: Marie Ségolène Royal
Född: 1953 i Dakar, Senegal.
Utbildning: Har bland annat studerat vid klassiska elitskolan ENA (École nationale d'administration).
Politisk karriär: Sedan 1988 invald i franska underhuset (Assemblée nationale) som representant för Deux-Sèvres. Mellan 1993 och 2002 bland annat miljöminister samt biträdande skol- och familjeminister. Sedan april 2004 ordförande i regionsrådet för Poitou-Charentes.
Aktuell: Fransk politiks nya fixstjärna, tänkbar kandidat för socialistpartiet i presidentvalet våren 2007. Men den interna processen är inte klar och i ett mansdominerat politiskt klimat har det frågats ”vem som ska ta hand om barnen”. Royal är sambo med socialistpartiets ledare François Hollande.
Program i Visby: Middag med ledande svenska socialdemokrater, frukostmöte med Göran Persson, deltog i det ekonomiska seminariet, lunchmöte med Lena Sommestad och Berit Andnor, träff med Hans Karlsson. Samt en promenad längs med vattnet och i Visbys botaniska trädgård.

Labels:

5 Comments:

Blogger Brian Booth said...

That's where the english translation would have been interesting! ;)

6/7/06 16:34  
Anonymous Henrik Gustafsson said...

Vilken bild. Royal och svenska sosserosen. Hon har varit miljöminister och pluggat på ENA. Hade gärna varit med.

Franska socialistpartiet upplever nu en medlemsboom på grund av Royal. Tidigare var den typsika medlemmen en fackligt aktiv man, 50 plus, ofta anställd i ett statligt företag.

Royal har nu lockat kvinnorna till socialistpartiet. Och då särskilt dom mellan 30 och 45 i storstäderna.

Se artikel i FT om detta tidigare denna vecka.

Undrar varför svensk media inte uppmärksammade Royals Visbybesök. Har bara läst på nätet men nog hade åtminstone Aftonbladets ledarsida kunnat göra något.

Fransk politik börjar bli riktigt spännande.

7/7/06 09:39  
Blogger Rémi Bazillier said...

Even in Sweden.. apuf :-)

7/7/06 13:08  
Blogger Anna, Fair and True said...

DN skrev iaf om Royals besök. Skrev bl a om att det svenska jämställda samhället gör att det brittiska ambassadören inte fick komma in på ett seminarium som han inte anmält sig i tid till trots att han är ambassadör (det var S-seminariet där hon var inbjuden).

10/7/06 22:28  
Anonymous Anonymous said...

detalj: i Wiki står det att Royal föddes 1953... hur har du fått farm uppgiften 1954?

30/3/07 13:53  

Post a Comment

<< Home