Friday, August 05, 2005

Perssons gråkappa på SSU-kongressen

Så kom han, partiordföranden. Eftersom två glada medarbetare till Göran Perssons syntes tidigt på morgonen under frukostbuffén på Scandic hotell hade ryktena kommit igång. Och sms-alerten om en speciell gäst fem i nio undanröjde alla tvivel.

Själva talet då? Inspirerat om än något ringrostigt. SSU-anekdoter såklart, Persson välkomnade nye förbundssekreteraren Mattias Vepsä med orden ”välkommen tillbaka Sörmland”, eftersom Mattias blev förste sörmlänning i FS efter det att Persson själv avgick 1975. Därefter följde ett ganska traditionellt Perssontal som dock innehöll många av de godbitar som inte alltid dyker upp tillsammans: ideologi (”vi är ett parti som aldrig har bytt namn, tänk på det”), Tory-bashing (”jag vill påstå att Fredrik Reinfeldts systemskifte är värre än det systemskifte som Bo Lundgren stod för. […] Det ska vi avslöja och det ska vi göra tillsammans”), globalisering (skildrades hyfsat positivt), EU (som vi ”älskar att hata”, inte en klockren kommentar direkt. Togs upp i alla fall, och behovet av EU betonades), hållbar utveckling (”som jag introducerade redan 1996, men det tar mer än 10 år att genomföra”), samt den obligatoriska lyckönskningen till den nya ledningen och hopp om gott samarbete i valrörelsen 2006.

På den efterföljande och improviserade pressträffen fanns talande få journalister (Ekot , Corren och yours truly i princip), vilket inte var så konstigt eftersom detta var ett gråkappebesök under kongressens sista dag. På frågan om hur han ställer sig till Illmar Reepalu kritik i Sydsvenskan idag sade Persson, som väntat, att han bara har haft ett par veckors semester och han borde vara förtjänt av det. Vidare fick Persson frågan om varför han helt plötsligt kom till kongressen, och han sade då att gratulationssamtalet till Anna Sjödin var avgörande (”Anna var stark och inspirerande väckte lusten att åka på SSU-kongress”). Han erkände också att det hade varit svårt att hålla sig borta även om det hade varit fortsatt bråkigt på kongressen, men hur det hade blivit med den saken får vi aldrig veta.

Besöket får naturligtvis en positiv och en negativ effekt. Den positiva är uppenbar: det var otroligt kul för SSU:arna att få höra Persson tala, ta lite kort, och det måste ha varit väldigt skönt/inspirerande både för den avgående och tillträdande ledningen. Den negativa: media blir sura då det inte fick veta om besöket i förväg och de kan fortsätta beskriva Persson som lynnig, velig och slutsatsen blir troligen att han bara kom för att det nu har lugnat ned sig på kongressen. Samtidigt behövde han kanske känna lite på talarstolen inför Björkvik på söndag. Varför kunde inte besöket ha annonserats efter samtalet med Anna i onsdags, om beslutet att komma nu fattades då?

6 Comments:

Blogger Håkan said...

Sossarna må vara ett parti som aldrig bytt namn, men det beror väl snarare på att man istället har bytt just ideologi. För kapitalismens avskaffande med hjälp av löntagarfonder står ju inte längre på partiprogrammet. För att bara ta det mest uppenbara av exempel.

5/8/05 14:15  
Blogger Eric Sundström said...

Hej Håkan! Jag tycker nog att den grundläggande ideologin i grunden är densamma, men att medlen har anpassats efter målen i en föränderlig värld. Och vissa förändringar är så stora att de nästan kan kallas ideologiska, men hela idén med offentligt ägande av produktionsmedlen och senare löntagarfonder försvann/blev omöjligt i takt med den begynnande globaliseringen och Mitterrands haveri efter valsegern 1981. Nu gäller det nå målen i en globaliserad värld istället, och då blir det en svårare och annorlunda väg. Tror jag.

5/8/05 18:55  
Anonymous Daniel Andersson said...

Själv tycker jag att det var uppenbart att Persson skulle komma. För de flesta var det självklart att han och inte Ulvskog skulle hålla partiledningens tal under kongressens sista dag, åtminstone vid ett lyckat FS-val. När det dessutom på skärmen dök upp att viktig information skulle hållas vid niotiden och Ardalan smög omkring och sa åt folk att alla måste vara på plats kl 9 så fanns det inga tvivel. Jag förstår inte hur media kunde missa något som de flesta ombud och gäster var säkra på.

6/8/05 17:56  
Anonymous Andreas Henriksson said...

Tja, hur kunde det komma sig att media missade det? Mycket enkelt. Eftersom vi i media (ja, jag är journalist), låg på Göran Perssons pressekreterare som iglar under hela veckan och frågade om Persson ändå inte skulle komma, samt hade avkrävt både Perssons och SSU:s pressekreterare löfte om att bli förvarnade om Persson till slut ändå skulle ändra sig, så är det kanske inte så konstigt att: (1) vi missade det, (2) att vi blev sura, lindrigt sagt, för att ha blivit blåsta på hans framträdande på grund av att pressstaben i det här fallet gjorde ett ermbarmeligt dåligt jobb.

7/8/05 00:45  
Anonymous Daniel Andersson said...

Dåligt jobb? Jag misstänker att man av någon anledning ville slippa journalister. Annars hade man inte betett sig som man gjorde. Själv var jag från början övertygad om att han ändå skulle dyka upp, förutsatt att förbundslednings- och förbundsstyrelsevalet gick som det skulle.

Nej, ni journalister gjorde helt enkelt en dundermiss.

8/8/05 12:06  
Blogger Jonas Morian said...

Jag håller med Anderas. SSU gjorde det dessutom inte lättare för omvärlden genom att låta webbsändningarna från kongressen ligga nere hela fredagsförmiddagen...

8/8/05 15:16  

Post a Comment

<< Home