Tuesday, December 20, 2005

Dahl och portvin bra förutsägbart

I dag publicerar tidningen Expressen en debattartikel där en Svend Dahl skriver om ”modiga moderater”. Hela artikeln är en hyllning till Reinfeldt och moderaternas chefsekonom Anders Borg. Samtidigt är Dahls text ett svar till Timbros Mattias Svensson som tidigare på samma debattsida efterlyst ”mer av ideologiskt radikala åsikter hos moderaterna”. Dahls avslutar istället sin artikel på följande vis:

”Den borgerliga alliansen och Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs förändring av moderaterna är den bästa chansen på mycket länga att […] erbjuda väljarna ett seriöst alternativ till socialdemokraterna”.

Detta är naturligtvis en helt legitim åsikt, även om jag inte håller med om att högerpakten har förändrats. 250 miljarder i skattesänkningar på åtta år skulle innebära ett rejält systemskifte; det innebär att var femte polis, var femte lärare, var femte sjuksköterska, och så vidare, ska bort. Precis den politik som Mattias Svensson efterlyser.

Det intressanta är istället att Svend Dahl vill släta över Mattias Svenssons radikala artikel och ge sken av att Reinfeldt är en trevlig mittenpolitiker. Han undertecknar sedan artikeln som ”doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet”. Bara för att ingen ska bli förvirrad: Svend Dahl sitter i sitt doktorandrum och tokhoppas på en borgerlig valseger och 250 miljarder i skattesänkningar. Om du googlar hans namn inser du snabbt att Dahl har jobbat/har anknytning till följande organisationer/institutioner: Timbro, Smedjan, Svenska Dagbladet och Skattebetalarna. The usual suspects, alltså.

Vidare har Svend Dahl varit redaktör för Fria Moderata Studentförbundets tidskrift Svensk Linje, och vad jag förstår sitter han återigen i redaktionen nu. Kanske kan han lobba för att debattartikeln i Expressen även publiceras i Svensk Linje? Kolla förresten in redaktionsgänget för Svensk Linje, mångfald och jämställdhet så det bara sjunger om det… (Tre personer med förnamnet C/Karl och en kvinna).

Dahl har alltså fler portföljer än att bara vara doktorand. Fast eftersom hans presentation i Expressen också avslöjar att han ska dricka portvin hela julhelgen så var hela den här historien ganska given. Skål och God Jul!