Tuesday, June 14, 2005

Inget mera 100-års gull: Norge ut ur Burma!


Slut med gullet, Norge ut ur Burma!

Som ni ser har jag nu lärt mig lägga upp bilder, ett stort steg med tanke på att jag tillhör de 70-talister som inte har utvecklat teknikkompetensen så mycket sedan jag laddade "Winter games" till Commodore 64:an med hjälp av kassettband.

Betydligt viktigare än detta: Idag har S-studenter protesterat vid Norges ambassad. Orsaken är att norska Petroleumfondens största investering ligger i det franska TOTAL som är världens fjärde största gas- och oljeföretag. TOTAL stödjer militärjuntan i Burma genom stora investeringar i landet. Den terräng där olje- och gasledningarna ska gå prepareras med hjälp av slavarbete, tortyr och tvångsförflyttningar.

Det är naturligtvis oacceptabelt att Norges oljepengar växer med hjälp av investeringar som ILO har visat innebär uppenbara brott mot de mänskliga rättigheterna. Såväl Wanja Lundby-Wedin som Margot Wallström uppmärksammade Burma under S-studenters kongress i helgen och nu får det vara slut på 100-års gullet: TOTAL ut ut Burma eller Norge ut ur TOTAL!

4 Comments:

Blogger Martin Gemzell said...

Precis! norrmännen begrep poängen med demokrati för hundra år sen - synd att de glömmer bort det när man hamnar utanför norges gränser. 700 miljoner euros investerade i Total och samtidigt beskriver sig bondevik som den den burmesiska demokratirörelsens stora vän och man skryter med statliga petroleum fondens hårda etiska riktlinjer. Borgare gillar att snacka stort men när det kommer till kritan går kortsiktiga affärsintressen före mänskliga rättigheter. Sista Sovjetstaten?!

Martin Gemzell

14/6/05 13:25  
Blogger Eric Sundström said...

Sista Sovjetstaten, sa Bull!

14/6/05 13:45  
Blogger Joakim Johansson said...

Den norska regeringen har i Burmafrågan stora problem med sin identitet. Eller kanske är det deras indentitet?

15/6/05 09:09  
Blogger Eric Sundström said...

Det tragiska är ju att statsminister Bondevik gärna spelar upp något slags Burmaengagemang samtidigt som oljefonden bryter mot sina egna stadgar och placerar pengar i TOTAL... Som straff vinner vi EM-semin ikväll samtidigt som vi fortsätter kräva att Norge slutar gulla med TOTAL.

16/6/05 09:37  

Post a Comment

<< Home