Friday, June 17, 2005

Trygg, glad och rekorderlig?

Hela dagen har jag varit irriterad på DN:s helt okritiska hyllningsartikel till högerpolitikern Maud Olofsson. "Trygg, glad och rekorderlig" får hon stå och posera framför den nya klövern och berätta hur hon måste "deleta" hjärnan i skogen. Eftersom DN inte orkade ställa några besvärliga frågor gör vi ett nytt försök här:
1. Vad tycker du om att Fredrick Federley ska debattera med Sverigedemokraterna under Almedalsveckan?
2. 1995 stod (s) och (c) på samma sida när skatteutjämningssystemet presenterades, något som Fredrik Reinfeldt då kallade en "usel politik baserad på en perverterad jämlikhetssyn". Hur drabbas landsbygden om ni river upp systemet?
3. Du säger att av dina föregångar står du Fälldin närmast. Vad tycker han om er kovändning i frågan om kärnkraften?
4. Delar du CUF:s tankar om en platt skatt på 20 procent? Om du inte gör det: Med hur många miljarder tycker du att en borgerlig regering ska sänka skatten?
5. Gårdagens artikel på DN-debatt sågs av många som en krigsförklaring mot utbyggnaden av högskolan. Är du liksom flera ledande moderater och företrädare för den politiska höger du nu tillhör positiv till terminsavgifter för svenska studenter?
OK, nu känns det faktiskt bättre. Och framför våra ögon avslutar Maud Olofsson centerpartiets historia som ett folkrörelsebaserat mittenparti. Trygg, glad och rekorderlig? Enligt DN, Timbro och Svenskt Näringsliv, i alla fall.

5 Comments:

Blogger Eric Sundström said...

Visst ska vi ha pressfrihet, men även yttrandefrihet, vilket ger mig möjlighet till kommentera när DN sjunker allt lägre som tidning. Voila!

18/6/05 18:18  
Anonymous Anonymous said...

Ja C är inte det gamla C. Det är lite som att någon överkoffenierad PR konsult gjort om allting och klumpat ihop C med Fp och snart är det väl ännu mera höger ut =).. intressant är också det faktum att det bara är M som tjänar på alliansen... men de andra får ju vara med lite grann i alla fall.

19/6/05 13:24  
Anonymous Anonymous said...

Maude det var tanten som jämförde euron med Hitler-Tyskland. Nu står hon istället på barrikaderna mot till facket, internationella sympatiåtgärder och kollektivavtalen

Klippt från TT:
På centerstämman i Stockholm tog partiets ekonomiska
talesman Roger Tiefensee till orda på söndagen:
- Det är fel att företag kan dras in i konflikter när det
finns ett gällande kollektivavtal.
Han fick hela stämman med sig på förslaget att avskaffa
sympatiåtgärder. Som argument använde han den pågående
konflikten med Pappers i Finland.
- Vi har en övertidsblockad här i Sverige bara därför att
konflikten berör ett svensktfinskt företag och trots att det
finns ett kollektivavtal. Är det arbetsfred så ska den
gälla.
Radikala krav
Ungdomsförbundet CUF ville gå betydligt längre och helt
avskaffa kollektivavtalen.

19/6/05 23:50  
Anonymous Anonymous said...

De samtal som fördes kring kollektivavtalen på centerstämman illustrerar tydligt centerns positionsförflyttning. Maud rusar mot höger ivrigt påhejad av ungdomsförbundet.

Men vad säger alla folkrörelsecenterpartister ute i landet? I Västragötalandsregioen och i framgångsrika storkommuner som Jönköping och Linköping finns ett starkt s-c samarbete.

När det gäller DN-artikeln från i fredags så bör man läsa den några gånger. Är det så att Mauds svar är en genomtänkt populistisk retorik? Eller är Maud helt enkelt den okunniga pratkvarn som Per T Ohlsson varnade för inför valet 2002?

För er som inte minns belyste Per T problematiken med att en borgerlig regering skulle innehålla en rad inkompetenta ministrar, exempelvis Maud. Utan politisk kompass, utan vare sig intresse eller erfarenhet av internationell politik.

Den klassiska konflikten mellan arbete och kapital tydliggörs nu allt mer i svensk politik. Jag tänker inte minst på svenskt näringslivs allt mer onynaserade utspel.

Vi socialdemokrater bör även följa de nya konfliktlinjer som håller på att växa fram inom inrikespolitiken. Det handlar om storstadsregioner kontra landsbygd. Det är högutbildade gentemot lågutbildade. Hur bygger vi broar mellan dessa grupper ?

Jag har inte svaret. Men jag kommer nog försöka följa hur Maud, den före detta hemmafrun från Hofors, positionerar sig i dessa konflikter.

20/6/05 10:51  
Blogger Tobias Lindberg said...

Bra frågor, tyvärr lär du ju inte få ett svar. Jag kan inte annat än att hålla med om det du säger om Maud Olofsson. Jag tror många centerpartister runt om i landet känner sig ordentligt förvirrade idag då de inte längre känner igen sitt parti, det är sorgligt alltihopa.

28/6/05 15:18  

Post a Comment

<< Home